Kan spise/ Ikke spise


Kan gi:
Grønnsaker
Stangselleri
Poteter (kokt)
Timian
Spinat (ikke mye)
Brokkoli
Blomkål
Kinakål
Salat
Agurk
Persille
Gulrot
Kålrabi
Knoll selleri (med blad)
Reddik
Portlak
Grønnkål
Rødkål
Brekkbønner
Snikkbønner
Squash
Rosenkål
Gresskar
Rødbeter
Du kan gi de alt som ikke gir "gass" i maven. Og det som gir gass er erter, bønner og kål. Løk og paprika er også relativt tøft for maven.

Frukt:
Appelsin
Aprikos
Bringebær
Bær
Eple
Banan
Kiwi
Grapefrukt
Mandarin
Jordbær
Plommer
Mango
Ananas
Melon

Frø og nøtter
(vær forsiktig med å gi nøtter, de kan skade nyrer og forme blærestein).
Sesamfrø
Gresskarfrø
Solsikkefrø
Valnøtter
Hasselnøtter
Mandler

Dette skal du IKKE gi hunden
Grønnsaker:
Løk
Tomat (kan forårsake hjerterytme feil)
Råe poteter
Champions
Produkter fra søtvierfamilien (feks tomat og paprika) dette kan gi kløe og diaree hos enkelte hunder.
Hvis hunden har en betennelse, kan dette forverre betennelsen.
Maiskolbe

Frukt:
Druer
Rosiner
Avocado
Frø av steinfrukt (feks aprikos frøet)
Det kan oppstå gass i magen når frukt blandes med annen føde, slik som feks kjøtt.

Frø og nøtter:
Gi alltid frøene råe, ikke stek dem, ikke røyk dem osv.
Peanøtter er vanskelig å fordøye
Macadamia nøtter

Øvrig:
Melk
Ost
Yoghurt og annen føde med Lactose
Importert svinekjøtt bør en være forsiktig med
Gran fra brød, mange hunder er allergisk
Sjokolade og annet menneskelig snop
Tyggegummi
Parasett og annen menneskelige medisiner
De fleste planter er giftige
Hestebæsj er giftig hvis hesten har hatt ormekur

Kilde

Googleoversatt:
De fleste hunder elsker mat, og de er spesielt tiltrukket av det de ser oss spise. Mens de deler en og annen godbit med hunden din er fin, er det viktig å være oppmerksom på at enkelte matvarer kan være svært farlig for hunder. Ta forsiktighet for å sørge for at hunden din aldri får tilgang til mat under. Selv om du ikke gi ham middagsrester, kan hunden din spiser noe som er farlig for helsen hans hvis han raid kjøkkenbenker, skap og søppelbøtter. For råd om å lære hunden å ikke stjele mat, se vår artikkel, Counter Surfing og Garbage Raiding.

Avokado
Avocado blader, frukt, frø og bark kan inneholde et giftig prinsipp kjent som Persin. Guatemala variasjon, en vanlig ett funnet i butikker, synes å være den mest problematisk. Andre varianter av avocado kan ha ulike grader av toksisk potensial.

Fugler, kaniner, og noen store dyr, inkludert hester, er spesielt følsomme for avokado, som de kan ha pustevansker, lunger, væskeansamling rundt hjertet, og til og med død fra å konsumere avocado. Mens Avokado er giftig for enkelte dyr, hunder og katter, vi forventer ikke å se alvorlige tegn på sykdom. I noen hunder og katter, kan mild magesyke oppstå hvis dyret spiser en betydelig mengde avocado kjøtt eller peeling. Svelging av gropen kan føre til obstruksjon i mage-tarmkanalen, som er en alvorlig situasjon som krever øyeblikkelig veterinær omsorg.

Avocado er noen ganger inkludert i hundefôr til ernæringsmessige fordeler. Vi vil generelt ikke forvente avocado måltid eller olje til stede i kommersielle hundefôr å utgjøre en fare for hunder og katter.

Brøddeig
Rå brøddeig laget med levende gjær kan være farlig ved svelging av hunder. Når rå deig svelges, den varme, fuktige miljøet i magen gir et ideelt miljø for gjær å formere seg, noe som resulterer i et voksende massen av deigen i magen. Ekspansjon av magen kan være alvorlige nok til å redusere blodstrømningen til veggen i magesekken, noe som resulterer i død av vev. I tillegg kan den ekspanderende magen trykk på membranen, noe som resulterer i pustevansker. Kanskje enda viktigere, da den gjær multipliserer, produserer den alkoholer som kan bli absorbert, noe som resulterer i alkoholforgiftning. Berørte hunder kan ha utspilt abdomens og viser tegn som en mangel på koordinasjon, forvirring, sløvhet og oppkast (eller forsøk på å kaste opp). I ekstreme tilfeller kan koma eller anfall oppstår, og kan føre til død av alkoholforgiftning. Hunder som viser milde tegn bør overvåkes nøye, og hunder med alvorlig abdominal oppblåsthet eller hunder som er så beruset at de ikke kan stå opp bør overvåkes av en veterinær før de gjenopprette.

Sjokolade
Sjokolade rus er mest sett rundt visse helliglignende påske, jul, Halloween og Valentinsdag-men det kan skje når som helst hunder har tilgang til produkter som inneholder sjokolade, for eksempel sjokolade, cookies, brownies, sjokolade bakervarer varer, kakaopulver og kakao shell-basert mulches. Forbindelsene i sjokolade som forårsaker toxicosis er kaffein og theobromin, som hører til en gruppe av kjemikalier som kalles methylxanthines. Tommelfingerregelen med sjokolade er "jo mørkere det er, jo mer farlig det er." Hvit sjokolade har svært få methylxanthines og har lav toksisitet. Mørk baker sjokolade har svært høye nivåer av methylxanthines, og ren, tørr usøtet kakaopulver inneholder de mest konsentrerte nivåer av methylxanthines. Avhengig av type og mengde sjokolade inntatt, kan skiltene sett spenner fra oppkast, økt tørste, magesmerter og uro til alvorlig uro, muskelskjelvinger, uregelmessig hjerterytme, høy kroppstemperatur, kramper og død. Hunder som viser mer enn mild uro bør bli sett av en veterinær umiddelbart.

Etanol (Også kjent som etylalkohol, korn alkohol eller drikke alkohol)
Hundene er langt mer følsomme overfor etanol enn mennesker er. Selv inntak av en liten mengde av et produkt inneholdende alkohol kan forårsake betydelig forgiftning. Hunder kan bli utsatt for alkohol gjennom drikking alkoholholdige drikker, som for eksempel øl, vin eller blandede drinker (de med melk, som hvite russere og "befestet" egg nog, er spesielt attraktivt for hunder), som inneholder alkohol eliksirer og sirup, og rå gjær brøddeig (se avsnittet foran på brøddeig). Alkoholforgiftning fører ofte oppkast, tap av koordinasjon, forvirring og sløvhet. I alvorlige tilfeller kan koma, kramper og død oppstår. Hunder som viser milde tegn på alkoholforgiftning bør overvåkes nøye, og hunder som er så beruset at de ikke kan stå opp bør overvåkes av en veterinær før de gjenopprette.

Druer og Rosiner
Druer og rosiner har nylig vært forbundet med utviklingen av nyresvikt hos hunder. På denne tiden, er den eksakte årsaken til nyresvikt ikke klart, det er heller ikke klart hvorfor noen hunder kan spise disse fruktene uten skader, mens andre utvikler livstruende problemer etter å ha spist enda noen druer eller rosiner. Noen hunder spiser disse fruktene og opplever ingen dårlig effekter-men så spise dem senere og bli veldig syk. Inntil årsaken til toxicosis er bedre identifisert, er den tryggeste løpet av handlingen for å unngå å mate druer eller rosiner til hunden din. Hunder opplever drue eller rosin toxicosis vanligvis utvikle oppkast, slapphet eller diaré innen 12 timer etter inntak. Som tegn fremgang, hunder blir stadig mer sløv og dehydrert, nekter å spise og kan vise en forbigående økning i vannlating etterfulgt av redusert eller fraværende vannlating i senere faser. Død på grunn av nyresvikt kan forekomme i løpet av tre til fire dager, eller langsiktig nyresykdom kan vedvare i hunder som overlever akutt forgiftning. Vellykket behandling krever rask veterinærbehandling for å opprettholde god urin flyt.

Hops
Dyrket humle som brukes til ølbrygging har vært forbundet med potensielt livstruende tegn på hunder som har inntatt dem. Både fersk og brukt (kokt) humle har vært innblandet i forgiftning hunder. Affiserte hunder utvikle en ukontrollert høy kroppstemperatur (ofte større enn 108 grader Fahrenheit), noe som resulterer i skade og svikt i flere organsystemer. Hunder forgiftet av humle bli rastløs, pese overdrevet, og kan ha muskelskjelvinger og kramper. Prompt veterinær intervensjon er nødvendig for å hindre død i disse hundene.

Macadamia nøtter
Selv macadamia mutter toxicosis er usannsynlig å være dødelig hos hunder, kan det føre til svært ubehagelige symptomer som kan vedvare i opptil 48 timer. Affiserte hunder utvikle svakhet i sine bakre ben, synes å være i smerte, kan ha skjelvinger og kan utvikle en lav feber. Heldigvis vil disse skiltene gradvis avta over 48 timer, men hunder opplever mer enn milde symptomer kan ha nytte av veterinær omsorg, som kan inkludere intravenøs væsketerapi og smertekontroll.

Moldy Foods
Et bredt utvalg av muggsopp vokse på mat. Noen produserer giftstoffer som kalles tremorgenic mykotoksiner, som kan forårsake alvorlige eller livstruende problemer ved svelging av hunder. Dessverre er det ikke mulig å avgjøre om en bestemt form produserer tremorgenic mykotoksiner, så den sikreste tommelfingerregel er å unngå å mate hundene mugne matvarer. Med andre ord, hvis du ikke vil spise den, det bør heller ikke hunden din. Ta straks av alle søppel eller mugne rester (road-kill, falne valnøtter eller frukt, etc.) fra hundens miljø for å hindre ham fra å spise det. Tegnene på tremorgenic mykotoksin forgiftning vanligvis begynner som fine muskelskjelvinger som pågår til svært grove total kroppsskjelvinger og, endelig, kramper som kan føre til døden i alvorlige tilfeller. Venstre ubehandlet, kan disse rystelser vare i flere uker. Heldigvis, de vanligvis reagerer godt på passende veterinærbehandling.

Løk og hvitløk
Alle nære medlemmer av løk familien (sjalottløk, løk, hvitløk, vårløk, etc.) inneholder stoffer som kan skade hundens røde blodceller ved svelging i tilstrekkelige mengder. En tommelfingerregel er "sterkere den er, jo mer giftig det er." Hvitløk har en tendens til å være mer giftig enn løk, på en unse-for-unse basis. Selv om det er uvanlig for hunder å spise nok rå løk og hvitløk til å forårsake alvorlige problemer, eksponering for konsentrerte former av løk eller hvitløk, for eksempel Dehydrert løk, løksuppe mix eller hvitløk pulver, kan sette hunder i fare for toxicosis. Den skade på røde blodlegemer forårsaket av løk og hvitløk generelt ikke bli klart til tre til fem dager etter en hund spiser disse grønnsaker. Berørte hunder kan virke svakt eller uvillige til å flytte, eller de kan synes å bli trett lett etter mild trening. Urinen kan være oransje-farget til mørk rød i fargen. Disse hundene bør undersøkes av en veterinær umiddelbart. I alvorlige tilfeller kan blodoverføringer være nødvendig.

Xylitol
Xylitol er et kalorifritt søtningsmiddel som er mye brukt i sukkerfri tyggegummi, så vel som i sukkerfrie bakte produkter. Hos mennesker, ikke xylitol ikke påvirker blodsukkeret, men hos hunder, kan inntak av xylitol føre til en rask og kraftig fall i blodsukkeret. Hunder kan utvikle desorientering og beslag i løpet av 30 minutter etter inntak av xylitol holdige produkter, eller tegn kan bli forsinket i flere timer. Noen hunder som får i store mengder xylitol utvikle leversvikt, som kan være dødelig. Alle hunder inges xylitol holdige produkter bør undersøkes av en veterinær umiddelbart. 
http://www.pgvet.bc.ca/poisonous-plant-listing.pml

Staffeier 
(23.09.2010)

Avkalkingsmiddel - maursyre, eddiksyre, oksalsyre
Alge-giften
Alkohol
Anemone (plante) - protoanemonin og anemonin
Anilin og anilinfarvestoffer
Arsen
Avocado - prunasin
Mordant - fenoler
Bensin og dens damper
Bleach - hyperchlorid
Blomster Gjødsel - nitrater og nitritter
Blå-grønn alger - blant annet nervegifter og lever giftstoffer
Brokkoli (rå) - isothiocyanat
Cannabis / marihuana / hasjisj - delta-9-tetrahydrocannabinol (THC)
Sjokolade - teobromin
Cola - koffein
Deodorant - p-dichlorbenzol
Desinfeksjonsmidler - fenoler og formaldehyd
Klimagasser - propan og butan
Dværgbærmispel (plante) - cyanogenic glykosider / blåsyreglykosider
Eranthis (plante) - glucosides
Fingerfilodendron (houseplant) - innebærer oksalsyre og kalsium oksalat
Liquid utvikler og fixer - borsyre og p-methylphenol
Bird Gift
Fyrverkeri - tungmetaller og salter
Rengjør protesene - perborat
Glassull
Gullregn (plante) - cystein og metylcystein
Brannslukker - bromklormetan
Insektmiddel
Insect Spray diethyltoluenamid
Julestjerne (stueplante) - euphorbin og euphorobon
Potet anlegg og rå poteter - solanine og chaconin
Kaffe - koffein
Cocoa - teobromin og koffein
Chestnut (plante) - aesculin
Sewer Clean - NaOH, KOH
Coral Cherry (houseplant)
Holly (plante) - innebærer ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, cyanogenic glykosider og giftstoffer digitalislignende
Kjøtt med nitritt - nitrat omdannes til nitritt
Kjølevæske - etylenglykol (som har en søt smak)
Lampeolje - bensin destillater
Liguster (plante) - syringin og syringopicrin
Liljekonvall (plante) - digitalis convallatoxin, convallamarin, convallasid og saponin
Lim - aceton
Løk - N-propyl disulfide og S-metyl-L-cystein sulfoxide (SmCo)
Macadamia nøtter
Medisin - human medisin fra husapoteket
Motorolje - bensin destillater
Misteltein (plante) - lektin, viskotoxiner, kolin og acetylkolin
Molluscicider (sneglen gift)
Møbler omsorg Gjennomsnittlig
Møbler Polsk - terpentin
Mølpulver - naftalen
Mynter - kobber, sink, nikkel
Narkotika
Nitrat
Nitritt
NPK gjødsel - nitrogen, kalium og Phosfor 
Nøtter
Solvent - terpentin
Pinse Lily - narcissin og narcipoetin
Daffodil - narcissin og narcipoetin
Primula (plante) - primin
Cleaner - fenoler
Rottegift
Rust beskytter - oksalsyre og NaF
Rå brokkoli - isothiocyanat
Raw grønne poteter - solanine og chaconin
Rosiner - ukjent giften
Selen
Gypsy Leaf (houseplant) - innebærer kalsium oksalat og oksalsyre
Skoplejemiddel - fenoler
Solkrem - phenylbenzimidazol
Spray / flekkfjerner - Tetrachloroethylene
Sprays - diklormetan og xylen
Stormhat (plante) - akonitin og andre alkaloider
Stueazalea (houseplant) - grayanotoxiner
Sopper giften
Tea - koffein og teofyllin
Termometer - kvikksølv
Terpentin
Thuja (plante) - terpenenet Thujone
Tobakk - nikotin
Tulipaner (plante) - alkaloid tulipin
Tungmetaller / metaller - aluminium, bly, kadmium, kobber, kvikksølv, sink
Kamper - kaliumklorat
Switch Væske / brikker - metaldehyde
Veisalt - NaCl2 og CaCl2
Herbicid
Ivy / eføy (plante) - glycoside hederagin
Druer - ukjent giften
Snowdrop - narcissin og narcipoetinIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar